poniedziałek, 4 października 2010

Jesień w kuchni ... (odsłona nr 1)

Jesień - Złota jesień - taką lubi Magiczna Fabryka.
Słońce, złote liście, piękne kolory, kasztany, jarzębina, owoce, a wśród nich jabłka. Najsmaczniejsze są te z "babcinych" sadów i ogrodów. 
Trochę niedoskonałe, z plamkami, robalami, żółto-czerwone, nakrapiane ...
Wspaniały prezent w postaci "kosza jabłek" trafił do MF.
I cóż z nimi zrobić ...
Kompot z goździkami do obiadu i ciasto :)

Trzeba się spieszyć bo "małe natrętne muszki" postanowiły rozprawić się z jabłkami.


Każdy ma swój sprawdzony sposób i przepis ... także MF.

Proponujemy: 
"Jesienną szarlotkę na kruchym cieście z ogrodowych spadów".

Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki   
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1 szklanka cukru pudru  
  • 1,5 kostki masła (kostka 250 g)  
  • 6 żółtek  
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. 
Ciasto nie powinno się ciągną i kleić do dłoni. Gdy tak się dzieje podsypujemy mąką i wyrabiamy w jednolitą masę. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Można je zostawić na dłużej w lodówce, nawet na noc (czym dłużej jest w lodówce tym łatwiej się ściera na tarce).


Składniki na nadzienie:
  • co najmniej 8 jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki (ćwiartki).
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder do posypania  
Sposób przygotowania cd.:
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać.
Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
W dno wgnieść jedną część ciasta (można placek rozwałkować i wylepić nim brytfankę) lub zetrzeć i podpiec w piekarniku przez około 10-15 minut.
Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć lub porwać na drobne kawałeczki drugą część ciasta.
Piec około godziny, aż się ładnie zarumieni. 
Lekko przestudzić, można posypać cukrem pudrem lub podać z lodami :)


Życzymy Smacznego!  Magiczna Fabryka :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za pozostawienie po sobie śladu, to takie miłe :)